Kerajaan Berhasrat Kaji Semula Perjanjian Keselamatan Di Sempadan – Zahid

KUALA LUMPUR, 22 Jun (Bernama) — Kerajaan berhasrat mengkaji semula perjanjian keselamatan yang telah dimeterai dengan negara-negara yang bersempadan dengan Malaysia khususnya Thailand, ekoran pembongkaran isu pemerdagangan manusia di Wang Kelian, Perlis baru-baru ini.

Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata perjanjian misalnya, ‘General Border Committee Meeting Malaysia-Thailand’ perlu dikaji semula bagi meningkatkan keupayaan kawalan keselamatan di sempadan kedua-dua negara.

“Kajian semula ini perlu diberi keutamaan kerana jika dilihat khemah sementara yang dibina di sempadan (Wang Kelian) itu tidak dapat diakses dan dijejaki oleh pihak berkuasa Malaysia.

“Ia disebabkan kecuraman dan kawasan yang tidak munasabah oleh hukum manusia untuk sampai dari sempadan Malaysia, sebalikya ia lebih hampir dan boleh dimasuki dari Thailand,” katanya ketika ditemui pemberita di lobi Parlimen, di sini hari ini.

Beliau bagaimanapun berkata kerajaan berterima kasih atas kerjasama yang diberikan pihak berkuasa Thailand sehingga permasalahan itu dapat dirungkai.

Ahmad Zahid berkata, kerajaan juga akan meneliti semula peranan Unit Pencegahan Penyeludupan (UPP) yang terdiri daripada anggota Polis Diraja Malaysia (PDRM), Jabatan Kastam dan Jabatan Imigresen.

Beliau berkata, kertas cadangan mengenai perkara berkenaan sedang disediakan kementeriannya dan akan dikemukakan kepada Jemaah Menteri secepat mungkin.

Dalam perkembangan lain, katanya kerajaan juga sedang bekerjasama dengan kerajaan Bangladesh dan Myanmar untuk mengekstradisi rakyat Malaysia, yang terlibat dengan pemerdagangan manusia, yang bersembunyi di negara itu untuk ditahan dan diadili di negara ini.

“Tangkapan dah dibuat untuk warganegara Malaysia dan Thailand pun sudah tangkap warganegara mereka. Kami akan ambil tindakan undang-undang dan mendakwa mereka di mahkamah,” katanya.

Mengenai 106 jenazah mangsa pemerdagangan manusia, yang ditempatkan di Hospital Sultanah Bahiyah, Kedah untuk proses autopsi, beliau berkata hasil kajian forensik PDRM mendapati terdapat empat unsur utama yang menyebabkan kematian iaitu penyakit, kebuluran, penyeksaan dan berkemungkinan dibunuh.

“Mayat pertama yang kami temui adalah merupakan rangka manusia di dalam kurungan yang dibiarkan sehingga kering. Inilah antara unsur penyeksaan yang dikenal pasti,” katanya.

http://www.bernama.com/bernama/v8/bm/newsindex.php?id=1146252

Leave a comment

Filed under Isu Semasa

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s