PDRM, ATM Diminta Pantau Anggota Sendiri Elak Jadi Tali Barut Militan

FW329862_KL49_160614_ZAHID-scr.jpg

KUALA LUMPUR, 17 Jun (Bernama) — Kementerian Dalam Negeri meminta Polis Diraja Malaysia dan Angkatan Tentera Malaysia dengan bantuan agensi-agensi perisikan peringkat antarabangsa memantau anggota masing-masing bagi mengelak wujudnya tali barut militan.

Menterinya Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata ini kerana ‘orang dalam’ yang menjadi tali barut dikhuatiri menyalurkan maklumat risikan bagi aktiviti militan.

"Contoh kes terbaharu penangkapan seorang pegawai Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) di Sandakan, Sabah yang disyaki terbabit dalam kegiatan militan.

"Ketika insiden pencerobohan di Lahad Datu, Sabah seorang anggota polis Cawangan Khas ditangkap kerana dipercayai memberi maklumat dalaman," katanya selepas program Ruang Bicara Bernama TV bertajuk ‘Cabaran Keselamatan Negara’ di Wisma Bernama di sini, Isnin malam.

Ahmad Zahid berkata pemantauan dan risikan dalam kalangan anggota pasukan keselamatan bertujuan mengelakkan kemungkinan adanya ‘musuh dalam selimut’.

Mengulas mengenai kadar jenayah terancang, beliau berkata terdapat penurunan antara 10 hingga 12.3 peratus, malah tahap keyakinan masyarakat terhadap polis juga meningkat kepada 19 peratus berdasarkan kajian syarikat perunding global Frost & Sullivan.

"Bagaimanapun pasukan keselamatan masih menghadapi kekangan dari segi anggota dan aset. Contohnya, di negara maju seorang anggota polis menjaga kira-kira 350 individu tetapi di negara ini secara puratanya seorang anggota polis menjaga kira-kira 3,600 orang penduduk," katanya.

Bagaimanapun, beliau berkata tugas membanteras jenayah dapat dilaksanakan jika masyarakat bekerjasama dan menganggotai badan-badan sukarela seperti Ikatan Relawan Rakyat Malaysia (Rela), program kepolisan masyarakat, Askar Wataniah dan Jabatan Pertahanan Awam Malaysia (JPAM).

Leave a comment

Filed under Isu Semasa

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s